FAQ for kokke

Er det lovligt at dele din mad med dine naboer?

Det er helt lovligt at dele din mad med dine naboer og folk i nabolaget. Fødevareministeren offentliggjorde en lempelse af den daværende lovgivning i 2018, læs evt. denne artikel: Artikel fra Fødevarestyrelsen.

Det er dog stadig dig som udbyder/kok der bærer ansvaret over for Fødevarestyrelsen, da Delihood alene formidler salget af din mad. For at maden bliver inden for det der beskrives som "Privatsfæren" er der en række punkter du som udbyder skal overholde for at leve op til Fødevarestyrelsens krav:

  • Al mad skal laves af dig selv i dit private køkken.
  • Der må ikke udbydes tilberedte indkøbte færdigretter o.l.
  • Du bærer ansvaret for om folk bliver syge af din mad.
  • Du skal altså sørge for have styr på hygiejne og fødevarehåndtering.

Er du i tvivl om noget anbefaler vi at du læser vejledningen fra Miljø- og fødevareministeriet Fødevarestyrelsen.

Er du i tvivl om noget er du altid velkommen til at kontakte os på [email protected].

Skal jeg betale SKAT af det jeg tjener?

Du skal som udgangspunkt altid betale skat af de penge du tjener, også når du sælger din mad på Delihood, det er dit eget ansvar at indberette/indbetale korrekt skat.

Du kan fratrække dine dokumenterede udgifter til råvarer etc, du skal altså betale skat af dit overskud.

Bemærk at når du passerer dkr. 50.000,- i omsætning, så skal du også betale moms, og registreres som virksomhed hos Erhvervs- og selskabsstyrelsen.

Læs mere omkring beskatning på www.skat.dk og virksomhed på www.virk.dk.

Hvad for noget mad må jeg sælge?

Du kan udbyde lige den mad, du har lyst til, så længe den er hjemmelavet og har en kvalitet du ville tilbyde dine venner eller familie. Maden skal være så hjemmelavet som muligt, så du må ikke videresælge færdige madvarer du ikke selv har lavet. Eksempler på mad der kan udbydes igennem Delihood er: Aftensmåltider - Brød og kager - Sur- og syltevarer – Frokost

Hvor mange portioner må jeg sælge?

Lige som du må udbyde den mad du har lyst, kan du også selv vælge antallet af portioner du ønsker at udbyde for den enkelte ret. Det vigtigste er at du ikke går på kompromis med størrelsen eller kvaliteten af din udbudte mad. Husk på at køber har ret til at kræve refundering af maden, såfremt den har fejl/mangler ift. det du beskriver, og at de ikke ønsker at købe ved udleveringstidspunktet.

Hvordan ved jeg om nogen har købt min mad?

Hver gang du sælger en eller flere portioner af din mad, vil du modtage en notifikation / email med bekræftelse på købet. I emailen kan du se købers navn, telefonnummer og email.

Hvad hvis køber ikke møder op i løbet af udleveringstidsrummet?

Hvis køber ikke afhenter den købte mad i tidsrummet du har angivet, så har køber ikke ret til at annullere købet, da du har afsat denne mad til personen. Vi anbefaler at du og køber i dialog finder en løsning på problemstillingen.

Hvad koster det at sælge mine retter på DeliHood?

Det er gratis at udbyde din mad på DeliHood. Såfremt du sælger en ret, opkræver vi et fast gebyr på 15% pr. solgt ret, uanset prisen på retten. Dette gebyr dækker blandt andet vores udgifter til håndtering og udbetalingen til dig. Samt udbredelse af kendskab til konceptet.

Deler DeliHood mine oplysninger med andre?

Når du har lagt en mad-annonce op, vil dit fornavn og den beskrivelse du har lavet af dig selv blive delt med dem der søger mad. Når en bruger har købt din mad, vil køberen modtage en email indeholdende dato og tidsrum for afhentning, dit telefonnummer og din adresse. Disse oplysninger er nødvendige for at køberen kan afhente den købte mad.

Hvornår modtager jeg pengene fra salget?

Du modtager penge når du beder os om en udbetaling, vi laver betalinger en gang ugentligt om mandagen, så hvis du beder om en udbetaling fx tirsdag i en uge, så vil udbetaling ske den efterfølgende mandag og være til disposition tirsdag/onsdag i samme uge. Det er vigtigt at du angiver dine bankoplysninger på din profil for at vi kan udbetale beløbet til dig.

Gode råd til emballage

Når du laver mad på Delihood, så er det vigtigt at du præsenterer maden indbydende og hygiejnisk. Det er også vigtigt at maden transporteres sikkert og hygiejnisk. Vi håber naturligvis at du selv er opfindsom og finder gode og indbydende løsninger – Vi kommer her med lidt gode råd, som ligger lige for, men som man måske ikke tænker over. Brug sylteglas. Brugte glas fra rødkål, rødbeder, syltetøj og andet kan vaskes grundigt og bruges til dine retter. Brug plastikbøtter. Rejer, pestoer og andre fødevarer kommer ofte i gode plastikbøtter med tætte låg. De kan vaskes og bruges til pestoer, saucer, dips, og så videre, afhængigt af størrelse. Brug flasker. Tomme flasker, fra eksempelvis mosede tomater, kan vaskes og bruges til supper og saucer. Find selv på flere løsninger. Man kan også finde emballage specifikt til take-away – Det kan købes på nettet eller hos Inco, Multiline, Embaco eller andre professionelle udbydere.

Gode råd til opvarmning af mad

Når mad skal opvarmes, så er det vigtigt at det varmes grundigt igennem, samtidigt med at det sker skånsomt, så man bevarer den ønskede smag og konsistens. Det er vigtigt at maden varmes op til minimum 75 grader i nogle minutter. Mad som ikke er opvarmet korrekt kan gøre dig syg. En god måde at opvarme retter der ikke er flydende og som indeholder flere elementer er, at varme maden i ovnen ved 100 grader i 20 minutter – Husk at maden skal være i et ildfast fad. Flydende mad, såsom supper og saucer eksempelvis også kødsaucer, varmes i en gryde. Hæld maden op i en gryde og varm retten op til den begynder at boble let, hold retten ved denne temperatur i mindst 5 minutter. Tykkere flydende retter, såsom Frikassé, Boeuf Bourguignon, Chicken Curry, Dal og lignende kan også opvarmes i en gryde ligesom supper, dog kan det være nødvendigt at tilsætte lidt vand – 3-4 spiseskeer, ligesom, at man bør starte ved lavere varme og med låg. Man kan også sagtens varme det i ovn, efter ovenstående metode. God fornøjelse!

Gode råd til køkkenhygiejne

Når du udbyder mad, er det uhyre vigtigt at du har fokus på køkkenhygiejnen. Rådet for bedre køkkenhygiejne har lavet en liste over gode råd som du bør tage stilling til før at du udbyder din mad. Læs den her.